Warsztaty kulinarne, to jednak nie tylko nauka, ale przede wszystkim świetna, wspólna zabawa.
Pewnie lubisz smak dobrze przyrządzonych potraw pochodzących z różnych zakątków świata, zgadza się? Dlatego warto spróbować swoich sił w zajęciach pozwalających na sprawdzenie i udoskonalenie umiejętności, a ponadto zapewniających produktywne spędzenie czasu.
Warsztaty kulinarne mogą być przeprowadzone w klasycznej formie dla mniejszych grup lub na zasadzie meczu kulinarnego, świetnie sprawdzającego się przy większej, dowolnej liczbie uczestników.
W swej klasycznej formie największą popularnością cieszą się warsztaty Sushi. Do dyspozycji uczestników zajęć przygotujemy specjalne, profesjonalne stanowiska kucharskie wraz z narzędziami. Słynne japońskie noże, bambusowe deski i egzotyczne składniki. Warsztaty poprowadzą najlepsi Sushi masterzy w Polsce.
Każdy otrzyma zestaw najwyższej jakości produktów, aby pod okiem mistrza przygotować japońskie smakołyki. Nie obędzie się bez opowieści o kulturze Japonii i regułach towarzyszących jej kuchni.
W przypadku zajęć w formie meczu kulinarnego grupę dzielimy na odpowiednią ilość zespołów pracujących w różnych strefach, charakteryzujących się potrawami różnych kuchni świata. Zespoły otrzymują zestawy produktów oraz przepisy. Poza poznaniem przepisów uczestnicy otrzymają wskazówki odnośnie „Savoir Vivre” poszczególnych krajów, z których pochodzą ich dania.
Aby zabawa zaowocowała dobrymi smakami, nad pracą każdej ze stref czuwa wytrawny szef kuchni oraz jego pomocnicy. Zadanie polega na stworzeniu w określonym czasie zestawu potraw, które następnie poddane zostaną ocenie jury złożonego z uczestników i profesjonalistów.
Rusza zabawa w gotowanie, krojenie, smażenie, zawijanie i zdobienie. Mocno da się poczuć aromat charakterystycznych przypraw. Kuchnie różnią się od siebie, więc również sposób działania i wykonywane czynności będą znacznie od siebie odbiegały. Testowanie smaków podczas pracy wywoła nie jedną dyskusję nad kierunkiem przyprawiania, czy oczekiwaną intensywnością aromatów. Podczas pracy uczestnicy poznają wiele kulinarnych trików i zasad, jakie zdradzi im prowadzący zajęcia szef kuchni oraz jego asystenci.
Niezależnie od wybranej formy warsztaty kulinarne zaowocują efektem przyjemnej pracy, którym będą suto zastawione stoły i moc potraw, poddawanych późniejszej ocenie. Po ogłoszeniu werdyktu, rozpocznie się wspólna biesiada i pałaszowanie dzieł sztuki kulinarnej.