Warsztaty kulinarne

Wspólne szykowanie potraw, to świetna szansa na nabycie nowych, przydatnych umiejętności oraz wiedzy.

Warsztaty kulinarne, to jednak nie tylko nauka, ale przede wszystkim świetna, wspólna zabawa.

Pewnie lubisz smak dobrze przyrządzonych potraw pochodzących z różnych zakątków świata, zgadza się? Dlatego warto spróbować swoich sił w zajęciach pozwalających na sprawdzenie i udoskonalenie umiejętności, a ponadto zapewniających produktywne spędzenie czasu.

Warsztaty kulinarne mogą być przeprowadzone w klasycznej formie dla mniejszych grup lub na zasadzie meczu kulinarnego, świetnie sprawdzającego się przy większej, dowolnej liczbie uczestników.

W swej klasycznej formie największą popularnością cieszą się warsztaty Sushi. Do dyspozycji uczestników zajęć przygotujemy specjalne, profesjonalne stanowiska kucharskie wraz z narzędziami. Słynne japońskie noże, bambusowe deski i egzotyczne składniki. Warsztaty poprowadzą najlepsi Sushi masterzy w Polsce.

Każdy otrzyma zestaw najwyższej jakości produktów, aby pod okiem mistrza przygotować japońskie smakołyki. Nie obędzie się bez opowieści o kulturze Japonii i regułach towarzyszących jej kuchni.

W przypadku zajęć w formie meczu kulinarnego grupę dzielimy na odpowiednią ilość zespołów pracujących w różnych strefach, charakteryzujących się potrawami różnych kuchni świata. Zespoły otrzymują zestawy produktów oraz przepisy. Poza poznaniem przepisów uczestnicy otrzymają wskazówki odnośnie „Savoir Vivre” poszczególnych krajów, z których pochodzą ich dania.

Aby zabawa zaowocowała dobrymi smakami, nad pracą każdej ze stref czuwa wytrawny szef kuchni oraz jego pomocnicy. Zadanie polega na stworzeniu w określonym czasie zestawu potraw, które następnie poddane zostaną ocenie jury złożonego z uczestników i profesjonalistów.

Rusza zabawa w gotowanie, krojenie, smażenie, zawijanie i zdobienie.  Mocno da się poczuć aromat charakterystycznych przypraw. Kuchnie różnią się od siebie, więc również sposób działania i wykonywane czynności będą znacznie od siebie odbiegały. Testowanie smaków podczas pracy wywoła nie jedną dyskusję nad kierunkiem przyprawiania, czy oczekiwaną intensywnością aromatów. Podczas pracy uczestnicy poznają wiele kulinarnych trików i zasad, jakie zdradzi im prowadzący zajęcia szef kuchni oraz jego asystenci.

Niezależnie od wybranej formy warsztaty kulinarne zaowocują efektem przyjemnej pracy, którym będą suto zastawione stoły i moc potraw, poddawanych późniejszej ocenie. Po ogłoszeniu werdyktu, rozpocznie się wspólna biesiada i pałaszowanie dzieł sztuki kulinarnej.

Chcę poznać konkrety

już teraz!